Mee goreng mamak

Bismillahirahmanirahim,


Bahan-bahan:


Mee kuning

3 ekor sotong
Udang saiz kecil segenggam 
Fish ball
Fish cakes
Taugeh
Daun kucai
Sebiji telur
Sos tiram
Cili kisar
Kicap
4 biji bawang merah kecil ( ditumbuk bersama garam kasar)
4 biji bawang putih ( di tumbuk bersama garam kasar)

Cara-cara membuat : 



  1. Basuh mee kuning supaya rasa kapur dapat di nyahkan.
  2. Panaskan minyak masak secukupnya.
  3.  Tumis bawang yang telah di tumbuk sehingga naik bau dan garing.  Masukkan fish ball, fish cakes, sotong dan udang. tumis lagi sehingga garing dan naik bau.
  4. Masukkan telur sebiji dan goreng sehingga masak dan garing,
  5. Tumiskan cili kering yang di kisar mengikut jumlah pedas yang di ingini.
  6. Masakkan cili sehingga garing supaya tidak sakit perut nanti.
  7. Masukkan sos tiram secukup rasa,perasakan segala rendah jika tidak cukup garam,maka tambahkan garam secukup rasa
  8.  Masukkan mee dan gaul rata. Setelah gaul sebati, masukkan taugeh dan daun kucai.
Siap!

Dan buat mee goreng basah ni setelah beberapa kali try error, macam macam cara ubai suai akhirnya jadi.

Sebab buat ni nak mengurangkan suami supaya tak pergi kedai mamak lagi,ahhahhaa.

Ok, bai:)


#ummiiscubarajin 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...