Nota jiwa

Sejak akhir-akhir ini, aku selalu sahaja berkecil hati. Sentap. Benar. Kesusahan itu akan membuat kita rasa kecil hati, mudah tersinggung dan cepat kecewa.

Nak di luah segala yang terbuku itu tidak mudah, Ada hati yang perlu di jaga. Ada rasa yang membelengu jiwa. Ada malu yang perlu di pelihara.

Aku cuba kekal menjadi batu. Sekeras kerikil. Cuba menguatkan hati yang selemah kapas. Bila di tiup angin, aku cuba bertahan. Berdoa pada tuhan, semoga angin yang membadai, segeralah berhenti.

Kadang aku juga terputus asa. Menyalahkan tuhan atas apa yang terjadi. Iya, sesuailah nusia tu daripada insan membentuk kalimahnya. Memang manusia itu mmudah terlupa. Apabila keadaan emosi mulai stabil, segera aku beristighfar, membuang rasa bisikan syaitan laknatullah.

Apa yang terjadi, ada hikmahnya. Bersabarlah. Aku selalu positifkan minda dan hati. Bukan mudah menjadi isteri yang cekal, ibu yang tabah. Tapi , ingatlah roda itu sentiasa di atas dan ada di bawah.

Sudah sampai masanya, Tuhan memberi ujian. Pasti ada balasan pahala dan ganjaran yang menanti bagi orang yang sabar dan berusaha.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...