Ramadhan 17


Bismillahirahmanirahim,

Assalamualaikum dan Selamat berbahagia semua,

Hari ini sudah 17 ramadhan, alhamdulilah, means ada 13 hari baki lagi nak Syawal. Means, ramadhan pun dah nak habis..Means, sedih..sebab ramadhan sudah hampir hilang...

Ramadhan kali ini, sangat berbeza dengan ramadhan sebelumnya kerana tahun ini, terlalu banyak peristiwa baharu yang membuka lembar baru menjadikan ramadhan kali ini terasa lebih semangat dan ceria.

Namun pun begitu, ramdhan kali ini tetap masih sama di Malaysia, bukan di Mesir..Ok, rugi +____+

Bila ingat balik, 17 ramadhan adalah tarikh nuzul quran. Semua orang tahu, sampaikan dapat cuti gitu. Tapi, bila tanya apa itu nuzul quran, semua nganga besar-besar melopong lopong, sedihhh +___+

Sedikit je nak tulis nuzul quran tu apa? Nuzul dari perkataan bahasa arab, na za la, yang bermaksud turun, dan nuzul itu adalah masdar bagi  na za la. Jadi, dalam bahasa melayu kita cakap penurunan. Al Quran ialah kitab suci Allah. So maknanya hari penurunan al quran.. Tapi tuan puan, cik puan dan cik-cik sekalian, perlulah di ingatkan, Al quran dahulu bukan turun sekali gus, debuk, ok, siap...

Tidak...tuan-tuan dan puan-puan, Al QURAN di turunkan secara berperingkat..Supaya memudahkan para sahabat memahami isi kandungan al quran dan senang untuk menghafaznya. Selain itu juga, untuk mengelakkan al quran bercampur dengan syair arab yang banyak..

Kerana kita tahu, semua nabi diturunkan kepada kaumnya sesuai dengan kehebatan zamannya, sebagai contoh,

Nabi Musa di utuskan kepada kaumnya yang mahir seni sihir daln ilmu-ilmu ajaib, oleh itu, Allah mengurniakan mukjizat tongkat nabi Musa yng boleh bertukar menjadi ular memakan semua tongkat-tongkat ahli sihir pada zaman firaun.

Manakala, Nabi Muhammad pula di utuskan kepada umat jahiliyah yang telah lupa Allah dan kebenaran, Lantas lidah-lidah mereka hebat dalam seni syair dan bidasan, lantas Allah turunkan Al quran, mengatasi kehebatan semua para pensyair pada zaman itu. Sebab itulah, kita mendapati Al Quran , di dalamnya kata-kata Allah yang sangat indah, iramanya yang sama, dan terasa khusyuk apabila mentadaburnya, sehinggakan kehebatan Al Quran itu tiada tandingan dengan yang lain.

Hebat kan Allah? Allah tidak pernah mencipta semua makhluknya secara sia-sia. Hatta nyamuk yang selalu menyedut darah kita secara curi-curi dan kita pun selalu mengamuk marah-marah pada ia. Sedangkan, Allah muliakan nyamuk dengan memasuki  telingan Raja Namrud dan mengakibatkan Raja Namrud mati. 

Lihat, bagaimana Allah mencipta nyamuk secara tidak sia-sia. Oleh itu, buka hatilah untuk menerima kebaikan dan memerhati keindahan dan ciptaan Allah. Dan...nyamuk itu tidak berdosa..sebab memang dah Allah perintahkan ia hisap darah kita, kita yang marah-marah, emo-emo nyamuk gigit tu, marah nyamuk ke? atau marah pada penciptanya? Ahhaha...jawab sendiri ya?

Hari ini, hari yang sangat penat juga, sebab mak terlampau eksited kemas rumah, cuci tingkap, lap meja, basuh langsir, basuh kipas, wah penat. Tapi setting balik, ini semua pahala..pahala...So, buatlah je, teringat pesan kawan-kawan dulu, antara sibuk-sibuk tadarus quran dengan bantu mak, aulakanlah bantu mak, sekurangnya mana tahu, pahala tolong mak itu lagi banyak dari baca quran? Allah knows better;) Berlapang dadalah..

Untuk habaib saya,  Nusaibah Ramli yang berada di Yaman, doakan ana ye dapat najah cemerlang sama-sama dapat naik tahun dan berstudy group sama-sama macam sem 1 dan sem 2. Rindu tunggu ukht.. Moga ukht selamat dan kongsi ilmu dengan ana nanti kat Mesir. Cemburu dengan Nusaibah sebab cuti musim panas ni, dia, abang, kakak dan adiknya pergi ke Yaman dan tak pulang ke Malaysia. Rindu +___+

Untuk Kak Wama, saya harap kakak baca post entri ini, sebab saya rindu dengan Kak Wama! Doakan saya tau. Kak Nawwar, jaga diri tau, doakan kita najah sama-sama. Allahuma aamin. Kak syeila dan Kak Masyi, moga anda tabah di sana, jaga diri baik-baik tau!

Atiqah yang di rindui, moga ukht baik2 juga. Jaga Ruwaidah elok-elok, sayang Atiqah. Dia sahabat yang sama-sama kongsi kertas soalan, call lama-lama semata-mata sebab xdapat datang studygrup. Orang hebatlah katakan, masanya terisi dengan kerja-kerja islam. Dan sayang Atiqah sangat, terlampau bnyak saya belajar dari kalian semua:")

Syueku sayang, saja sebut last, sebab anda lah habibati saya sampai bila-bila. walau jauh di mata tetap dekat di hati, tahun ni tak datang kot rumah Farah, sebab Syue takde..Seganlah nak turun Seremban..Syue, saya tahu awak najah. Mabruk!!! Begitu juga Athirah, tiba-tiba dapat mesej dari Tirah, terharu dengar dia cakap dia najah. Tahniah, kawan-kawan. Buat Ramizah juga, sayang kalian semua!!!!!

Sengaja menulis dalam blog, saya tahu kalian baca, saya tahu kalian rindu pada saya, tapi saya lagi rindu sanagt denga kalian. Tolong doakan hati ini tsabat di jalanNya. Doakan ukhwah kita terikat padu dan erat. Ku harapkan ukhwah kekal hingga ke syurgha. Dan, beginilah rasa rindu. Mencengkam hati, menusuk sukma. Sayang kalian sangat.

Sampai sini sahaja. Moga Allah redha usaha kita semua, Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...