The making of Ummah

Bismillahirahmaniirahim, dan selamat berbahagia semuanya.

Tak sangka aihh..nampak tembam sangat la pula~ haha. ni the making of kurus la pula~

Tak sangka akhirnya sudah ramai kawan-kawan yang telah melangsungkan bahtera rumah tangga dalam seawal usia 21 tahun. Alhamdulilah. Semalam menjadi sejarah, berlangsungnya sahabat mendirikan rumah tangga. All the best wishes to Hana Szied and her couple, Bro Hafiz, Barakallahu lakuma wa jamak baina kuma fil khoir~ Amin.

After two years jugaklah saya juga dah tak bejumpa dengan member lama, well semalam the dreams comes true. Haha~ Sampai-sampai sahaja, sudah di serbu oleh Syafiqah, Aan, Ija dan Fatin Nabila. Masing-masing still the same. Masih berwajah sama, berpesonaliti sama cuma universiti sahaja yang lain-lain.

Apabila sudah makan, pergi bertandang ke meja kawan-kawan ex maahad, dah berjumpa, gelak sakan xingat dunia da~ Hee..kami bergambar dan sempat juga berborak, dan antara isu yang hot adalah :

~ Bila aihh nak kawen..

~ Amboihh...macam mana boleh berubah badan ni? hahaha. hati bahagia la katakan..tu pasal badan seperti di pam-pam..ohhh...heehhe

~ Bila nak balik Mesir?

~ Amboih..pasangan pun sama- sama bahagia naaa...pun seprti di pam-pam..

~ Dan the left is the rest...hehehe

By the way,  “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir.” (QS. Ruum [30]: 21).

Fot the zaujah dan zauj, ingatlah bahtera yang kalian bawa adalah bahtera yang selamanya panjang dan berliku. Allah telah mengatakan dalam ayat-ayat chentaNya, suami dan isteri itu diciptakan agar terwujud rasa kasih sayang dan belas kasihan antara keduanya. Allah menciptakan manusia dengan sebaik kejadian, justeru binalah layar dengan baik. Pandulah dengan sebaik- baik nakhoda.

Tempoh yang paling penting selepas pernikahan adalah melalui proses fasa perkahwinan itu dengan sebaiknya. Bagaimana membimbing isteri menjadi taat dan solehah serta tunduk kepada perintah Allah.

And being husband is just not give nafkah, but in deep meaning give both zahir n batin with full dedicated to Allah. Allahu.. And those who is in the making of ummah, or on the way of making ummah, the first step is jadilah orang yang soleh, nescaya kita akan memperoleh yang solehah juga. Saya tumpang gembira untuk anda sahabat:) Doakan saya juga.

“...Wahai manusia, takutlah kepada Allah dalam urusan perempuan. Sesungguhnya kamu telah mengambil mereka sebagai isteri dengan amanah Allah. Kamu punya hak atas isterimu dan isterimu juga punya hak atas kamu. Ketahuilah, aku wasiatkan kepada kalian untuk berbuat baik terhadap isteri-isteri kalian. Mereka adalah penolong kalian. Mereka tidak memiliki apa-apa untuk dirinya dan kalian pun tidak memiliki apa pun dari mereka selain itu. Jika mereka patuh kepadamu, janganlah kamu berbuat aniaya kepada mereka.” (HR. Muslim dan Turmudzi)

Begitulah kasihnya rasullulah kepada kita sehingga mewasiatkan kepada para lelaki bergelar suami untuk berlaku baik dan adil pada wanita yang bergelar isteri. Justeru, pandulah rumah tangga berdasarkan lunas dan jalan  syariat islam. Allahu~

Teringat kata seorang sahabat, padanya untuk berkahwin bukanlah perkara yang main-main. Jika dia di ajak kahwin, she will take a long time to answer it. By the way, im proud with you!

Bagi saya, sekiranya sudah sampai jodoh dan di berkati ibubapa, dan berdoa sungguh-sungguh pada Allah agar pilihan tepat, saya juga akan menyahut seruan kempen kawan-kawan the making of ummah, insyaallah. Moga pilihan yang di berkati Allah jua.

Moga ALLAH  redha usaha kita semua. Allahuma amin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...