Temuduga Mains 26 April 2011, bersamaan Selasa, jam 8.00 pagi, Cil Qalam ditemuduga oleh Mains berkaitan dengan tawaran pinjaman pelajaran ke Mesir. Subhanallah, ALhamdulilah,pengalaman yang sangt menarik untuk dikongsikan bersama..:)

Untuk Makluman, prestasi ana biasa2 sahaja ketika ditemuduga, credit to Syuhaida dan semua sahabat-sahabat kerana berjaya menempuhi pengalaman di Psiko sebegitu hebat:) oleh para ahli panel yang cukup berpengalaman, berkaliber dan sangat mantap dalam memberi soalan.

Ehem,ehem,ehem...he,he..

Berikut adalah cerita Cik Qalam:

Zaleha, kenapa nak pergi juge Mesr. sedangkan menghantar semua banat negeri sembilan adalah sangat membazir beras. aiseh..ni mujadalah yang sangt merunsingkan pale Cik Qalam..dengan rasa penuh bercelaru, Cik Qalam pun menjawab sampai terpusing pusing nahu dan ikrob..he,he..maf  ayahanda, ustaz idris, dan semua guru2 semua..

Saya tergelabah sekejap,he..he..tpi ini jawapanku, hem, saya tak setuju! Saya makan roti bukan makan beras! he..he..hadoi..tpi kena tegur la...kamu bercakap intonasi hilang, muke tak de perasaan, dan yang paling penting tak mempromote negeri sembilan...adoi...perit...perit...tpi gelak dan senyum je:)

Aiseh...macam mana la, nahu ter out..tpi Cik Qalam tebus balik dengan menjawab mana2 soalan yang dikemukakan..memang sangt berprestij..hadoi..nak nangis pun ada..tpi..cool je...seperti biasa, Cik QALAM MELEMPARKAN SENYUMAN PALING MANIS KEPADA PARA AHLI PANEL...:)

He,he, Lagi macam2 la..ade juge yang tak dapat jawab...adoi ..memang tak patut..tu la...tpi tawakal je..dah usaha, dah datang tinggal tawakal dan berdoa..but so far, so good:)

Ada juga rasa down, but pesan sahabat pada diri, ko dah wat yang terbek, jd jangan takut...ini caturan ALLAH...jika dia mengkehendaki berlaku, maka akan berlaku,,,:)thanks sahabat:)

Ade juga kalam perangsang, dulu para ulama dan orang2 hebat selalu diasak dengan menyatakan kebenaran, Zaleha dah cakap ape yang sepatutnya, jadi buat apa harus gentar lagi? betul juga, Allah, sangat bermanfaat! Syukran:)

Namun, ending temuduga ku, sangat yang terbaik..itu padaku ye:)ku mengatakan pada Ustaz Nor Azamil Alias..Ustaz, terima kasih kerana sudi menemuduga kami :) banyak sungguh saya sedar kelemahan diri, tpi ustaz sebab ustaz tanya saya tak dapat jawab la..., saya nak pergi mesir..jadi, walau apa pun yang ustaz katakan td, saya tetep berpendirian tegas untuk ke Mesir! ( coz sangt teruk di psiko, hu3)

Aiwah..rasa macam seorang peguam tengah berucap menegakkan hujah si anak guaman pula...tpi...itu yang ku katakan, moga mereka memahami hasrat hatiku, mewakili hasrat anak felda dan merangkumi anak2 negeri sembilan:)

Walau bagaimana pun, aku redha dengan semua ketentuannya, temuduga men jadikan kita matang! Moga hasratku tercapai ke Mesir:) amin, insyaallah:)

Alfu syukran ila Ustaz Nor Azamil Alias, Timbalan Mufti, Beliau banyak memberi sokongan , dorongan dan cabaran serta pelbagai soalan yang berbelit serta psiko dan syadid untuk dijawab...walaubagaimanapun, terima kasih, ustaz jasamu dikenang:)

More u give, more u get!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...