Marah?Marah?
Bismillahi rahmanir rahim.
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha pemurah.
Assalamualaikum,W.B.R.
Semoga dirimu semua bebas daripada belenggu emosi negatif,marah,sedih dan kecewa:)
Amin,Insyaallah.

Sesuai dengan lima perkataan seperti yang tertera di atas,itulah tajuk entri saya pada hari ini yang mulai ini. Mulai daripada saat ini, saya memaafkan kesemua kesalahan orang lain yang dilakukan kepada saya.Insyaallah.

Alhamdulilah,sebelum nak mengupas isu marah ini,terlebih dahulu,mari kita semua menyaksikan  dan membayangkan nikmat Allah yang melimpah ruah dalam diri kita.

Pernahkah anda terfikir,setiap manusia yang dicipta kan Allah kesemuanya berbeza daripada satu sama lain.Sebagai contoh, Allah jadikan kembar,muka sahaja sama tetapi cap jari,sikap,suara,bentuk badan,kesemuanya berbeza daripada satu sama lain.

Selain itu,pernahkah anda terbayang,buah-buahan yang seakan sama luarannya seperti buah langsat,duku,zaitun seakan sama warnanya,tapi berbeza warna dan rasanya? Pernahkah anda terbayang dan terfikir akan kehebatan kuasa Pencipta kita,Al kholik? Pernahkah,fikir-fikirkan,tepuk dan tanyalah iman anda anda..:)

Kemudian,dalam diri manusia pula Allah mencipta hawa nafsu,iman,akal dan emosi.Ada pelbagai perasaan yang dicipta Allah untuk kita,iaitu perasaan marah,sedih,kecewa,gembira,bahagia dan duka. Allah juga turut memberikan deria rasa yang berbeza pada lidah agar kita dapat merasai kesemua jenis makanan di atas muka bumi ini,iaitu pahit, manis, masam,masin dan ?Hehe, fikirkan ye pe deria rasa yang kelima..

Sraight to the point, pernahkah anda berasa marah? Bohong jika anda adalah seorang manusia maksum.Bisa tertawa dan berlagak cool apabila di landa kemurungan tahap stress atau saat di asak untuk membela diri. Mesti ada punya kan?Huhuuhhhu..
Begitu juga saya..Kita manusia biasa..tapi dalam ibadah kita harus menjadi manusia luar biasa dalam mencari RedhaNYA..

Hadis nabi berkenaan  marah:) 

الحديث السادس عشر
عــن أبـي هـريـرة رضي الله عــنـه ، أن رَجُــلاً قـــال للـنـبي صلى الله عـلـيـه وعلى آله وسـلـم : أَوْصِــنِي .
قال :( لاَ تَغْضَبْ ) فَرَدَّدَ مِرَارًا ، قال : ( لاَ تَغْضَبْ) .
رواه البخاري [ رقم : 6116 ].


Dari Abu Hurairah ?Radhiallahu ?Anhu, bahwasanya seseorang berkata kepada Nabi ?Shallallahu ?Alaihi Wa ?Ala Alihi Wa Salam: ?Berilah aku wasiat?. Nabi ?Shallallahu ?Alaihi Wa ?Ala Alihi Wa Salam bersabda: ?Janganlah engkau marah?.
Orang tersebut mengulangi permintaannya hingga beberapa kali, sedang Nabi ?Shallallahu ?Alaihi Wa ?Ala Alihi Wa Salam bersabda: ?Janganlah engkau marah?.
(HR. Bukhari).


Menurut psikologi marah ada dua:

1. Marah Terpuji
2.Marah tercela


Marah yang terpuji adalah marah yang dilakukan karena Allah, bertujuan kebaikan dan memberikan pelajaran, tidak melampaui batas, tidak mengeluarkan kata-kata kotor dan jorok, terkontrol dan bukan melampiaskan emosi dan hawa nafsu dll.
 

 Marah yang tercela adalah marah yang dilakukan bukan karena Allah, tidak memberikan pelajaran, melampaui batas, mengeluarkan kata-kata kotor dan jorok, tidak terkontrol, bertujuan melampiaskan emosi dan waha nafsu.
 

 Diantara penyebab marah adalah: Sombong, saling membanggakan diri, menghina dan mengolok-olok, banyak bercanda, berdebat, ikut campur dalam permasalahan yang tidak ada kepentingannya dan tamak untuk mendapatkan harta dan kedudukan dll.

Hemmm..sebenarnya,kita boleh marah, siapa kata kita tak boleh marah..Marah sebenarnya sangat penting untuk menzahirkan rasa yang kita tak  berpuas hati.Selain itu, dengan marah, manusia boleh tahu yang perbuatan yang di lakukannya telah menyalahi undang2 diri atau etika hidupnya..Penting tau marah..

Tapi yang menjadi permasalahan ialah apabila marah secara berjela-jela dan berterusan serta mengakibatkan perpecahan ukhuwah dan ummah.Zaman kini,manusia ramai yang lari dari sunnatullah.Marah mengikut hawa nafsu sehingga mengakibatkan pembunuhan, kes rogol dan jenayah..Nauzubillah, moga-moga rasa marah yang terdapat dalam diri di guna dan di jaga sebaik mungkin untuk kepentingan tertentu.Insyaallah.

Manusia yang marah ada 4 golongan..
1. Cepat marah, Cepat reda
2.Cepat marah,lambat reda
3.Lambat marah, cepat reda
4.Lambat marah,lambat reda..

Anda yang mana satu kategori? Jika Cik Qalam , saya yang pertama:) Huhuhuhu, cumanya cara marah saya agak menakutkan la, saya akan berdiam diri dan takkan bercakap dengan sesiapa sepanjang tempoh marah itu.Jika saya disapa atau di  suruh bercakap saat itu, saya lebih suka mengambil tindakan dengan berdiam diri..Saya tak kan bercakap dengan sesape sehinggalah saya berwudhu dan membaca alquran..saya akan mengasingkan diri tanpa menjerit atau mengeluarkan kata2 kesat..Huhuuu...

Kepada kawan-kawan, malam tadi, maafkan saya, saya tak berupaya mengawal kemarahan, saya tak suka lambat, dan saya pula telah kehilangan jam yang saya sangat sayangi..Mafkan saya ya Cik Tirah, saya tak sengaja...Sebenarnya, saya lebih bermonolog dengan diri saya.Saya tak menyalah kan  sesapa mahupun diri saudari...Saya sayang ukhti sangat..Mafkan saya:)

Kawalllah diri sebelum api BENCI KEMARAHAN mengawal diri..Nauzubillahhiminzalik..

Marah ialah api.Nak padamkan api ialah dengan air.Justeru, ambillah berwudhu apabila berasa marah.

Apabila sedang berasa marah maka tukarlah posisi anada,Jika anda sedang berdiri maka duduklah, jika sedang duduk maka baringlah.

Apabila bersa sangat marah, beristighfarlah, kerana saat itu, syaitan sedang memancing api kemarahan dengan menghangatkan lagi suasana dendam.

Apabila anak adam marah, maka tertawa sukalah, syaitan kerana telah berjaya membuat anak adam berasa marah dan kalah dengan hawa nafsu..

Mahu beristiqamah untuk sabar memang payah, tapi tetap tidak mustahil!

Doa orang yang sedang marah adakalanya dikabulkan apabila bertepatan waktu mustajab, oleh sebab itu orang yang sedang marah dilarang berdoa keburukan untuk dirinya, hartanya atau orang lain.

Nauzubillhimin zalik..


Hindarkan marah, suburkan sabar!

Perkataan gambaran diri kita masa hadapan.

 
Assalamualaikum, W.b.R.
Salam sejahtera ke atas semua pembaca blog.:)
Apa kaba?
Sukses?
Alhamdulilah:)
 
Nak mulakan entri dengan beberapa falsafah,
Those who are remember are condem to repeat it again.
 
Setiap perbuatan yang baik akan di balas dengan baik. Manakala setiap perbuatan yang jahat akan di balas dengan yang setimpal dengannya juga.
Kita adalah apa yang minda kita fikirkan,gambarkan,apa yanag mulut kita tuturkan.
 
Seseorang itu akan di nilai berdasarkan label pemikirannya.
Orang yang banyak berfikir ialah orang yang selalu mengingati mati.
 
Orang yang berjiwa besar ialah yang selalu memikirkan tentang Visi dan Misi. Manakala orang yang berjiwa kecil ialah orang yang selalu bercakap tentang diri dan kelemahan orang lain tanpa mahu memperbaikinya..
Remaja Hari ini pemimpin masa hadapan!
 
Hati alaha raja,manakala anggota yang lain adalah orang suruhan.Baik lah rajanya,maka baiklah rakyatnya.
Sesungguhnya disetiap kesukaran akan ada kesenangan.
 
Sesungguhnya,Allah telah melapang untuk kamu semua dada yang cukup tenang.
Be the BEST,let ALLAH do the REST:)
 
Alhamdulilah, masa yang berbaki di sini,dimanfaatkan sebaik mungkin. Hal ini kerana, jika kita gagal mengurus masa maka masa tidak mengajar kita mengurusnya,tapi masa kan mengatakan bahawa kita telah mensia-siakannya dan berllu pergi meninggalakan kita. Jadi,bertanggungjawablah dengan masa yang kita peroleh selama 24 jam.Insyaallah.
Alhamdulilah,jutaan tahniah dan syabas keatas penubuhan syarikat Akademi Sukses Consultancy And TRaining.Akhirnya pada tanggal 18 Ogos 2011, iaa telah berdaftar menjadi sebuah syarikat motivasi.Tahniah kepada Cikgu MOhammad,Guru Sukses,dan Saudari Asri, serta rangkaian rakan kerja yang telah berjata merealisasikan mimpi2 merka selama ini.
 
This day nak kongsi sesuatu.Sesuatu yang PENTING dan BERMAKNA.Ini ialah ilmu yang saya peroleh semasa mengikuti kursus motivasi anjuran pihak MAINS.
Nabi kita, Muhammad S.A.W,bersabda, sampaikanlah daripadaku walau satu ayat..Hal ini sangat menunjukkan betapa pentingnya kita berkongsi ilmu, memahami, beramal dan menyebarkan kepada orang lain. Insyaallah

Straight Forward, menerusi falsafah yang berjela-jela yang saya katakan pada permulaan entri tadi apa yang anda faham? Fikir-fikirkan,then kaitkan dengan pe yang  saya katakan..

Kita adalah apa yang kita fikirkan.Anda tahu mengapa saya katakan begini..Sebenarnya ini bukan ayat saya tetapi saya pinjam dari AL-QURAN. Firman ALLAH, dalam kitabnya,
Kamu akan menjadi seperti pe yang kamu katakan..Maf sangat saya terlupa menyalinnya ayat berapa dari surah mana..:(

Namun pun begitu,hal ini jelas,segala perkataan yang kita tuturkan akan menjadi makbul apabila kita selalu cakap dan ulang dalam kehidupan seharian.Sebagai contoh, Saya yakin saya akan menjadi seorang ahli motovator yang terkenal pada tahun 2014,insyaallah.amin. Insyaallah, kata2 adalah satu doa.

Perlu di ingat ya! Allah akan memakbulkan kata-kata hambaNya MENGIKUT syak hambaNya. (INDI ABDI ZHON) Ingat tak hadis qudsi ini..Justeru, jika saya memikirkan saya akan berjaya dengan lulus cemerlang selama 4 tahun dan pulang ke Malaysia membawa ijazah Sarjana Muda Kesusasteraaan Arab,Insyaallah.Maka, hal itu tidak mustahil,tetapi fikirkan jika anda selalu memikirkan anda selalu memikirkan anda akan gagal,ulang pekse di Mesir, Nauzubillahiminzalik. Maka, itu jugalah akan terjadi. U are what u think!

Bukankah selama ini ada di nyanyikan lagu engkaulah apa yang engkau fikirkan!:) Kita manusia memang diciptakan tidakl sempurna, banyak kekurangan dan kelemahan. Tapi taidak salah kan kita hidup di dunia ini dan selalu membayangkan yag positif dan baik-baik sahaja? Itu menjadi suatu kesalahan ke?TIDAK! Orang yang berjiwa kuat dan tabah ialah orang yang selalu berfikiran POSITIF.

Pesan Abu Faiz lagi,setiap kali kita menulis mission statement, sebagai contoh, Saya mahu menjadi pelajar terbaik dalm bidang bahasa Arab di MESIR.aMIN, insyaallah.  Kita tidak boleh menyebut perkataan siir iaiti perkataan.TAK NAK,JANGAN,BUKAN!

SEBAGAI CONTOH SEBUTKAN MISSION STATEMENT YANG POSITIF MACAM SAYA SEBUTKAN TADI.

Ini contoh perkataan yang menggunakan tiga kalimah sihir tadi, yang mana kita memang selalu sebut, Saya tak mahu gagal dalam pekse:( lagi, Saya tak nak menjadi boros.  Saya tak nak kuat tido..etc..bla..bla..bla...hehehehe,okey, sekarang buang kan perkataan tak nak,dan tak mahu..pe yang kita nampak? Boros dan tido kan?

Ingat minda kita cepat merakam peristiwa dan cepat membayangkannya.jadi, minda akan membayangkan kita boros dan kuat tido apabila kita menggunakan perkataan tak nak,tak mahu, bukan.So, buangkan segala statement negatif dan bina kembali statement positif:)

Selain itu juga,kami juga diajar cara bagaimana untuk mempertahankan diri apabila orang len memiliki statement negatif yang ingin di tujukan kepada kita. Sebagai contah, kau ni anak yang jahatlah...Maka kita yang mendengarnya, harus cepat2 menepis untuk mengelak daripada menjadi seperti ne yang orang itu tuturkan dengan menyebut, Nauzubillahi min zalik:)

Mudah kan? Islam itu mudah.Oleh itu,jangan menyusahkan.

 Cukup sekadar di sini:) Okey, BUKTIKAN KESYUKURAN DENGAN KESUNGGUHAN!

Menuntut ilmu biarlah sampai ke negeri China:)
Alang-alang menyeluk pekasam biarlah sampai ke pangkal lengan.

Moga bermanfaat:)
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...