4 Golongan lelaki yang akan ditarik ke neraka.Seseorang wanita itu apabila di yaumal alkhirat akan menarik empat golongan lelaki bersamanya ke dalam neraka. 

Artikel ini bukan untuk memperkecilkan wanita tetapi mengiangatkan semua iaitu supaya kaum lelaki memainkan peranannya dengan hak & saksama serta berwaspada akan tanggung-jawab yang dipikul! 

1. Ayahnya 

Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji & sebagainya. Dia memperbiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.....tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya. 

2. Suaminya 

Apabila sang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat,memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram apabila suami mendiam diri walaupun dia seorang alim seperti solat tidak bertangguh, puasa tidak tinggal maka dia akan turut ditarik oleh isterinya. 

3. Abang-abangnya 

Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya.....jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM ...tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak. 

4. Anak Lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram dari Islam,bila ibu membuat kemungkaran pengumpat,mengata & sebagainya maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak. Nantikan tarikan ibunya ke neraka.
Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat ,maka kaum lelaki yang bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka. 

Firman ALLAH SWT:- 

"HAI ANAK ADAM PERIHARALAH DIRI KAMU SERTA AHLIMU DARI API NERAKA DI MANA BAHAN PEMBAKARNYA IALAH MANUSIA,JIN DAN BATU-BATU..."
 
Harga seseorang muslim adalah sangat berharga. ALLAH SWT nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA,semua kaum muslim dijamin masuk syurga (sesiapa yg mengucap kalimah tauhid) dengan itu janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji dan peluang yg ALLAH SWT berikan pada kita.

Peranan lelaki sangat penting dalam membangunkan institusi kekeluargaan.Tanpa ketua keluarga,rumah tangga di ibaratkan seperti telur di hujung tanduk.
Sebagai suami,haruslah berlaku adil dan saksama kepada isteri.Mendidik dan memimpin isteri ke arah jalan yang di redhai Allah.Jika suami lemah,maka ruma tangga akan turut lemah di telan arus moden.Sudahlah,isteri fitrahnya lemah.Apabila berkahwin,pada siapakah dia akan bersandar bahu,merujuk hukum dan melindunginya? Tentulah,kepada suami,ketua keluarga.

Namun pun begitu,tidaklah sepenuhnya tanggungjawab mendidik rumah tangga terserah pada bahu suami.Hal ini bukan bermakna,isteri boleh lepas tangan dalam mendidik anak-anak.Bahkan sebenarnya,tanggungjawab mendidik anak-anak adalah lebiH banyak tertumpu pada si ibu.Anak-anak perlulah di asuh dan di didik supaya menjadi dan mengikut acuan yang di kehendaki oleh syariat islam.

Semoga kita bersama-sama sedar dan menjalankan tanggungjawab sebaik mungkin.Insyaallah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...