Perkara Yang Wanita Solehah Perlu Jaga

Indah dan mempersona!


Bismillahirahmaniirahim,

Assalamualaikum, dan Selamat Berbahagia,

Menjadi seorang wanita muslimah, terdapat beberapa perkara dan sebenarnyanya bukanlah beberapa, tetapi banyak perkara yang perlu di teliti dan di jaga rapi. Hal ini kerana wanita itu di ciptakan indah dan mempersona oleh Allah.

Oleh itu, mari kita ambil perhatian tentang bebarapa perkara ini, moga yang sedikit menjadi amalan. Moga kita juga termasuk dalam golongan yang sedikit
 ( Ahli Syurga )

1. Bulu kening.

Menurut Bukhari, Rasullulah s.a.w. melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening – Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi
Fathil Bari.


2. Kaki (tumit kaki)
semacam hantu loceng.

Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan atau melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng, sama juga seperti pelacur di zaman jahiliyah.


3. Wangian

Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal, kata orang sekarang hidung belang – Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.


4. Dada.

Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.


5. Gigi.
Rasullulah s.a.w. melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya 
– Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani,

 Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah s.w.t. – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.


6. Muka dan leher.

Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasanmu seperti orang jahilliah yang dahulu.

Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.


7. Muka dan Tangan.

Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasullulah s.a.w. dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah s.a.w:

“Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja,” – Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.


8. Tangan.

Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya – Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.


9. Mata.


Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad s.a.w;

“Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram,” – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.


10. Mulut (suara).


Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik – Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.

Sabda Rasulullah s.a.w;

“Sesungguhnya akan ada umatku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah SWT. akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi,” – Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.


11. Kemaluan.

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan menta'ati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya – Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah SWT. – Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.


12. Pakaian.

Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah s.w.t. akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.

Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud:

“Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.

Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya,” – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.


13. Rambut.

“Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya,” – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

Wallahualam.

6 comments:

 1. assalam. Pasal gigi tuh...hadis sohih kan...
  tapi kenapa ada gak muslimat yg wat crowning betul gigi tu ek ?? Ke ini isu khilaf ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumsalam,

   Ini hadis sohih yang asalnya,
   yg ditulis itu sebahagian dari petikannya,

   Rasulullah SAW bersabda: Allah melaknat perempuan yang menyambung rambut dan perempuan yang minta disambungkan rambut, perempuan yang bertatu dan yang minta ditatu, perempuan yang mengikir gigi dan yang minta dikikir giginya, dan perempuan yang mencabut bulu muka dan bulu kening.
   (Al-Bukhari dan Muslim).

   Rasulullah SAW juga pernah melaknatnya, seperti tersebut dalam hadisnya:

   “Dilaknat perempuan-perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang mengubah ciptaan Allah.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

   Yang disebut ‘al-Falaj’ ( dalam hadis bahasa arab), yaitu meletakkan sesuatu di sela-sela gigi, agar kelihatan sedikit jarang.. Kemudian dia meletakkan sesuatu di celahan gigi itu, supaya giginya menjadi jarang. Perbuatan ini dianggap suatu penipuan dan berlebih-lebihan dalam berhias yang sama sekali bertentangan dengan jiwa Islam yang sebenarnya.

   Perlu diingat, hal menjarangkan gigi ini adalah ‘trend’ Jahiliyah di zaman Jahiliyah dan ia dianggap cantik.

   About crowning gigi, ( macam tanam gigi kan?) jika ia bertujuan untuk kesihatan,maka ia di haruskan. jika bertujuan kecantikan hukumnya haram.

   Dibolehkan menanam gigi yang telah rosak dan menggantikannya dengan gigi yang baru. Ia tidak termasuk mengubah ciptaan ALLAH kerana pada asalnya gigi tersebut wujud. Kemudian rosak. Tambahan pula proses situ perlu memandangkan gigi sentiasa digunakan.

   :)
   Wallahualam.

   Delete
 2. owh...hadis sohih.
  silap2 bukan crowning...tapi braces a.k.a pendakap gigi,
  nak rapatkan gigi...sama ke hukum merapatkan dan menjarangkan gigi ???

  ReplyDelete
 3. feat : pakai pendakap gigi dibolehkan sebab

  1 ) menyukarkan percakapan seharian
  2 ) mengurangkan rasa yakin diri bertemu masyarakat seperti orang jongang..

  pakai braces tak boleh kalau sekadar untuk kecantikan.

  tapi sebenarnya,sapa yang takda masalah tapi nak pakai braces ( kecantikan ) akan dapat kesan buruk pada gigi mereka kerana pakai braces ade force,so kalau gg dah cantik + teratur , pemakaian braces akan memberi tekanan seterusnya merosakkan susunan gigi ( dalam ilmu pergigian ada belajar tentang ini : tahu pun sebab ada kawan sini dentist)

  Qalam Qudus : suara ; kalau gelak kuat pun dikira aurat ke ? padahal bukan menggedik gedik pun dah memang gelak kuat..macam mana tuh ? any idea?

  ReplyDelete
 4. Alhamdulilah, syukran ukht bg kepahaman kepada sahabat2:)
  Feat3: hukumya ada 2, harus dan haram.

  Harus : tujuan perubatan.
  Haram : tujuan kecantikan.

  Sebagaimana yg dijelaskan oleh ukht Faiznur sememangnya benar sekali.

  Faiznur : dikira aurat jika seseorang wanita sengaja melunakkan suara untuk menaikkan gelora syahwat hati lelaki.

  Kes gelak kuat-kuat ini kadang tak sengaja, right?
  Sememangnya tak dapat di nafikan ada hukum dan permasalahn di situ.

  Hem, tak pelah, jika dia tak suke, kita raikan dia dengan tak melakukan perbuatan itu.

  :)

  Kita manusia biasa, full time kadang2 tersalah bahasa dan apa yg kita buat hubungkan sahaja tali silaturahim.

  Pepatah arab ada mengatakan, redo an nas ghoyah la tadruk,
  bermakna, kepuasan hati manusia berbeza, justeru( kita) tidak akan tercapai utk memuaskannya.

  Sayang semua keranaMu.

  :)

  Wallhualam.

  ReplyDelete
 5. Kalau saye nak buat braves sebab tak de keyakinan sangat boleh tak.macam kalau saye nak senyum atau ketawe sye mesti ttp mulut sbb malu dgn gigi saye yg bertaring

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...