Mee goreng mamak

Bismillahirahmanirahim,


Bahan-bahan:


Mee kuning

3 ekor sotong
Udang saiz kecil segenggam 
Fish ball
Fish cakes
Taugeh
Daun kucai
Sebiji telur
Sos tiram
Cili kisar
Kicap
4 biji bawang merah kecil ( ditumbuk bersama garam kasar)
4 biji bawang putih ( di tumbuk bersama garam kasar)

Cara-cara membuat : 



  1. Basuh mee kuning supaya rasa kapur dapat di nyahkan.
  2. Panaskan minyak masak secukupnya.
  3.  Tumis bawang yang telah di tumbuk sehingga naik bau dan garing.  Masukkan fish ball, fish cakes, sotong dan udang. tumis lagi sehingga garing dan naik bau.
  4. Masukkan telur sebiji dan goreng sehingga masak dan garing,
  5. Tumiskan cili kering yang di kisar mengikut jumlah pedas yang di ingini.
  6. Masakkan cili sehingga garing supaya tidak sakit perut nanti.
  7. Masukkan sos tiram secukup rasa,perasakan segala rendah jika tidak cukup garam,maka tambahkan garam secukup rasa
  8.  Masukkan mee dan gaul rata. Setelah gaul sebati, masukkan taugeh dan daun kucai.
Siap!

Dan buat mee goreng basah ni setelah beberapa kali try error, macam macam cara ubai suai akhirnya jadi.

Sebab buat ni nak mengurangkan suami supaya tak pergi kedai mamak lagi,ahhahhaa.

Ok, bai:)


#ummiiscubarajin 


Sagu gula merah

Bismillahirahmanirahim,

Saja nak share resepi supaya dapat bantu orang lain sama -sama memasak dengan sedap dan cinta.


  1. Sagu segenggam di rendam seketika
  2. Selepas di basuh, di rebus dalam periuk dan letak air lebih kurang sejengkal siket dari paras sagu yang di rebus. letak pewarna merah, kuning, hijau kalau suka.
  3. Rebus sehinnga hilang warna putih berbiji dan angkat dan letak dalam bekas, letak dalam peti ais dan sejukkan
Gula melaka

  1. Cairkan gula melaka tu mengikut banyak gula yang kita mahu mengikut jumlah sagu.
  2.  Letak daun pandan untuk wani.
  3. Selepas betul-betul gula melaka cair, angkat dan letak dalam botol simpan dalam peti ais.
Susu.

Saya menggunakan susu menggantikan santan sebab rasa sedap.

Bila cuaca panas, maka letakkan sagu tadi, kemudian gula melaka mengikut jumlah manis yang kita mahu dan tuangkan susu sejuk, dan memang walllaaaahhhhh makan sejuk dalam keadaan cuaca yang panas



Hari masak sedunia

Bismilahhirahmanirahim.

Taktahu la kenapa macam trigger nak post semua aktiviti kat blog,sebab macam nak jadikan macam diari sebenarnya. Supaya suatu hari,aku akan ingat semua benda yang pernah aku buat dan apa yang pernah lalui dan semoga anak, dan suami pun akan baca di saat aku sudah tiada nanti.

Tiada buku diari yang aku dapat tinggalkan,selain tulisan tulisan yang berjiwa besar dan kadang kecil untuk tatapan semua.

31 OGos 2018,jatuh pada jumaat,sabtu ahad Dah memang cuti. Dan setiap kali cuti,memang aku ada aim aku sendiri apa yang nak di capai. Maka,sepanjang tiga hari ,memang memasak sahaja kerjanya..


Mee goreng mamak
Nasi goreng cili api
Sagu gula melaka
Donut coklat
Kari daging

Semua yang aku buat semua untuk bahagiakan keluarga.terinspirasi dari semua chef yang suka masak dan Letak gambar bekal for the beloved ones.

Semoga ummi sentiasa rajin masak dan mencuba masakan baharu.amin


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...