Sagu gula merah

Bismillahirahmanirahim,

Saja nak share resepi supaya dapat bantu orang lain sama -sama memasak dengan sedap dan cinta.


  1. Sagu segenggam di rendam seketika
  2. Selepas di basuh, di rebus dalam periuk dan letak air lebih kurang sejengkal siket dari paras sagu yang di rebus. letak pewarna merah, kuning, hijau kalau suka.
  3. Rebus sehinnga hilang warna putih berbiji dan angkat dan letak dalam bekas, letak dalam peti ais dan sejukkan
Gula melaka

  1. Cairkan gula melaka tu mengikut banyak gula yang kita mahu mengikut jumlah sagu.
  2.  Letak daun pandan untuk wani.
  3. Selepas betul-betul gula melaka cair, angkat dan letak dalam botol simpan dalam peti ais.
Susu.

Saya menggunakan susu menggantikan santan sebab rasa sedap.

Bila cuaca panas, maka letakkan sagu tadi, kemudian gula melaka mengikut jumlah manis yang kita mahu dan tuangkan susu sejuk, dan memang walllaaaahhhhh makan sejuk dalam keadaan cuaca yang panas



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...