Awak itu kejam

Benar kata pepatah, kerana mulut, badan binasa.

Kerana mulut, saudara menjadi musuh,
kawan menjadi lawan,
abang menjadi sawan, 
adik menjadi abang.

Sebab itu nabi pesan, jika tidak dapat bercakap yang baik, maka diamlah.

Hari ini, aku benar-benar menyaksikan sebuah keluarga yang harmoni dan aman, berakhir dengan kepincangan hanya kerana kata nista mulut.
Sudah tentu, aku rasa sangat sedih. Saudara yang aku sangat sanjung bertukar sikap dan arah kerana harta pusaka.

Tambah menyakitkan, apabila ibuku yang menjadi pentadbir, di tuduh pecah amanah dan makan harta arwah wan dan atok.

Aku berdoa semoga awak-awak yang baik sangat dalam menjaga harta tadbir itu di beri balasan yang setimpal oleh Allah kerana memfitnah ibuku.

Jika di ikutkan hati yang rajuk dan amarah yang membuak di hati, sudah lama aku menghembur dan menyakitkan hati mereka.

Cukuplah selama ini, sabar dan cekal aku terapkan dalam diri, kini semakin menjadi-jadi pula perangai saudara yang tidak sedar diri ini.. mahu saja aku pm sorang sorang, tapi mak melarang aku melakukan begitu.

Tak sangka apabila kita berdiam diri, kita di perkotak katikkan oleh orang yang jahat hati dan dengki diri. aku sendiri tak menyangka mereka biadap dengan kakak mereka yang telah selama ni menjalankan kewajiban mereka.

arwah wan dan atok, tengoklah bagaimana anak-anak atok dan wan buat dekat mak, sampai hati mereka tuduh mak macam-mcam..padahal, maklah dulu yang di balun oleh wan dan tok sebab  nak siapkan adik-adik. tapi bila adik-adik dah besar, semuanya membuat keji pada mak.


Aku berdoa semoga mak sentiasa tabah dan cekal hati dan aku berdoa semoga segala pelaku jahat ini di balas Allah secepat mungkin kerana memfitnah mak. kau sahaja sebaik baik penolong, semoga Allah membuka pintu hati mereka dan satukan lah hati mereka semua adik beradik.


dan , janganlah jadikan kami adik beradik ini bercerai berai dan bertelagah sesama sendiri. jadikanlah kami bersatu hati dan aman damai. dan janganlah kami mengulangi kesilapan orang-orang yang terdahulu. amin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...