Resepi Tom Yam Tanpa Perencah

Nyum..nyum..:)

Bahan-bahan ( sekeluarga makan )

  • 1ekor ayam (Dibuang kaki,n organ dalaman )
  • *3 biji tomato masak
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 labu bawang besar
  • *2-3 hiris lengkuas* Kat Mesir x letak:")
  • *3-5 biji cili padi
  • (bahan2 bertanda * dikisar)
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 batang serai
  • 1 biji limau nipis (diperah airnya)
  • 2 keping asam keping
  • Sayur-sayuran : bunga kobis, tomato hijau, batang seleri, carrot dan sebiji bawang besar di mayang kasar). Ikut suka nak banyak mana, kalau suka sayur letak le byk sket
  • Lebih kurang seliter air,serta gula dan garam secukup rasa.

Cara-cara

  1. Tumis bahan kisar
  2. Masukkan air, ikut nak berapa banyak kuah, agak-agak satu family makan le
  3. Masukkan daun limau purut, serai dan asam keping
  4. Bila mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa, kemudian masukkan perahan air limau nipis. Sesudah itu masukkan hirisan bawang besar
  5. Masukkan semua sayuran. Biar seketika.Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas.

* Oh,mak :) Saya baru mencube resepi ini.Nanti balik Malaysia,akak nak masak untuk mak:)Insyaallah.
* Saya baru mencube,Selamat Berjaya :)

2 comments:

  1. hehe... sedapppnyer... kat imarah nie..memang pemes kan tomyam2 nie.... leh laa rase airtangan leha pasni..... rindunye ( padahal penah rase ke x ek?? ) kui8... syue nak rase tau leha... pape je..jnji leha yg masak... hihi...
    insyaAllah..praktikkan balik malaysia... bia tomyam tu lekat namo "tomyam Cik LEHA... hihih....

    ReplyDelete
  2. HEHEHHE:D sekeh kang syue ni..amboi2,dia lagi teror bab masak memasak ni...Bgla Cik Leha ase lu air tangan Syue..sedap..sedap:)Meletup!

    Insyaallah,ala bese2 je la:D.pAtutnya dia la kene buat restoren bila alik malaysia nanti,Cik Syue TOM yAM sPEcial satu:D amin.

    Hehehe:D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...