Utusan untuk sahabatku ^^


Bismillahirrahmanirrahim.. 

Ku dedikasikan risalah penuh makna ini kepada semua kawan-kawan yg telahku anggap menjadi kawanku,tidak kira rapat atau tidak,dari kecil hinggalah kini :)

Ke hadapan sahabatku yang kukasihi dan kusayangi kerana Allah,

Semoga dirimu sentiasa di bawah lindungan rahmatNya serta dikurniakan tubuh badan yang sihat bagi menunaikan tanggungjawabmu sebagai seorang Muslim. Ketika nukilan ini kutulis mungkin kau sedang ditemani oleh sahabatmu yang mampu menceriakan dirimu lebih dariku. Walau bersama siapapun dirimu ketika ini, walau siapa jua di sisimu, diriku tetap mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan dirimu..

Sahabatku,
Sepanjang cuti yang lalu, banyak yang telah kufikirkan. Tentang kata-katamu mengenai diriku. Tentang teguran darimu yang membuat diriku tersedar dari lamunanku. Terima kasih wahai sahabatku. Dengan kata-kata dan teguran darimu, aku muhasabah kembali tentang apa yang telah aku lakukan sepanjang kita bersahabat. Adakalanya perlakuan dan tutur kataku melukai hatimu. Tapi kau masih tersenyum ketika berbicara denganku. Ku akui kelemahan diri yang sukar sekali mengawal bicaraku. Telah banyak kali kuingatkan diri ini agar mengawal setiap tutur bicaraku namun diriku kecundang jua.

Sahabatku,
Kadang-kadang banyak perkara yang ingin kukongsi bersama dirimu. Bila kusedar tentang siapa diriku pada pandangan matamu, cepat-cepat aku padamkan keinginan hatiku itu. Aku mengerti bahawa aku bukanlah sesiapa pada dirimu. Tapi bagiku dirimu amat bererti buat diriku. Sejak aku mengenali dirimu, banyak perkara yang tak pernah aku bayangkan menjadi sebahagian dari kisah hidupku telahpun kutempuhi. Ianya amat beerti bagi diriku yang masih mencari tentang erti kehidupan yang sebenar.

Sahabatku,
Aku tertanya ke mana hilangnya kemesraan hubungan kita. Kenapa kau mendiamkan diri dan tidak menjawab semua panggilanku? Jika benar diriku ada berbuat salah dan melukai hatimu, maafkanlah diri ini kerana aku jua manusia biasa yang tidak dapat lari daripada melakukan kesilapan dan kesalahan. Khabarkan pada diriku tentang apa yang telah aku lakukan yang membuatkan dirimu menjauhkan diri dariku. Jika dirimu enggan memaafkanku, apalah dayaku kerana hanya kau yang berhak untuk memberikan kemaafan padaku. Sahabatku yang lain pernah berkata 'Orang yang memaafkan kesalahan orang lain punyai jiwa yang besar'. Mahukah kau menjadi seperti mereka?

Sahabatku yang amat aku rindui,,,
Aku masih lagi teringat saat indah kita pada bulan ramadhan,tahun 2010..kita bersahur bersama,ke bazar bersama,berbuka puasa bersama,solat terawikh berjemah bersama-sama,,segalanya kita lakukan bersama-sama,,,
Ya Allah,indahnya saat itu sahabatku,,,
Jika dibenarkan,,aku ingin sekali mendakapmu duhai teman,,,
Sudah lama kita tidak berjumpa,,,,,,Rindu benar padamu namun,,,apakah ia akan terjadi…..

SAJAK INI AKU DEDIKASI KHAS BUATMU,SAHABATKU SEMOGA KAU MENGERTI OH TEMANKU,KETAHUILAH BAHAWA AKU AMAT MENGHARGAI DIRIMU SEBAGAI TEMANKU

Temanku sekelian,
Sekian lama telah ku nanti saat ini,
Sabar dan redha menjadi pendampingku setiap kali hadir emosi itu,

Teman,
ku berdoa agar kau fahami segala yang tersurat di hati ini,
Namun sering kali ku terbenam
dalam kekalutan dan keresahan
kerana sesungguhnya kau akan megerti nanti,

Teman,
Harapanku agar kau bahagia selalu,
doa dan tulus hati ini sentiasa menginginkan semangat jihadmu tetap abadi,

Temanku,
maafkan aku kerana tidak ada upaya untuk terus disisimu,
Dalam mencari bening-bening taQwa,
Aku sendiri terpenjara dalam dunia ciptaan sendiri,

Temanku,
Ketahuilah,aku masih setia disini,
Menanti ...
Dan menunggu saat dan waktu
untuk bersama kita tarbiyah dan fahami
erti sebuah perjuangan yang menuju cinta haQiQi dan Abadi,

Pintaku,
Teruskan perjuangan,
Jangan sesakali kau berhenti,
IstiQamahlah dan tegarlah
menghadapi segala cabaran dalam kehidupan ini.

Akhirnya,
Saat yang ku pasti nanti tiba jua,
Walaupun kini tak seindah dulu,
tapi ku bersyukur,
kerana penghujungnya,impian dan mimpiku
menjadi kenyataan dan ketahuilah,
keyakinanku tak pernah pudar..

Salam ukhwahfillah buatmu temanku,

Gerakkan langkahmu bersama,
 Doa dan harapan tinggi agar terus berada di atas arena  perjuangan suci ini.

"jadilah bunga yang terpelihara,kerana mahligai syurga itulah tempatnya..."

Sahabatku,seungguhnya aku amat bersyukur dikurniakan teman sepertimu.terima kasih ya allah kerana kau mengurniakan teman yang budiman untuk menjadi pendamping hidupku,pernah hadir sebagai teman meninggalkan jejak-jejak kasih dalam hatiku,walau ia seketika Cuma.ia menjadi kenangan terindah dalam hidupku..

Sahabatku,
Aku tidak mampu lagi untuk menyusun madah kerana setiap kali diriku mencoret nukilan buatmu aku dapat rasakan yang kau semakin jauh dariku. Ambillah sebanyak mana waktu yang kau mahukan. Akanku didik diri ini agar sabar dalam menanti sebuah kemaafan darimu. Jika itu harga sebuah kemaafan yang perlu kubayar akan kusabar dalam penantian ini.

Sekian dariku.

CREDIT TO fruitale:)

3 comments:

 1. rindu cik fruitale....
  moga yang terbaik untuk kita semua apa adanya....
  jom hargai teman2 kita seadanya... :) :)
  moha ukhwah yang terjalin berbunga ceria... membuahkan cinta dan mahabbah seiring dengan matlamat kita bersama menuju mardhatillah..
  oh Allah...lindungi dan rahmati teman2ku....

  ReplyDelete
 2. Amin ya Robb..Ya Allah,moga benih2 persahabatn yg siap sedia terjalin membuahkan kuntuman ukhuwah dan aliran pahala yg bermanfaat pada kita..:)Indu fatin syahira:)

  ReplyDelete
 3. ya Allah. rasa mahu menitik air mata saat membaca post ini.sangat terharu!
  syue, rindu juga.
  leha, rindu kamu juga.
  rindu semua. moga kita kan ketemu satu hari nnti.
  perjuangan kita bersama, kenangan nan indah, juga setiap detik yg berharga sentiasa tersemat di hati.!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...