Nota untuk adikku

Bismillahirahmannirahim,Malam ini malam yang kukira senak buatku,
Kerana malam ini seakan malam mencurah rasa,
Entah kenapa aku berasa,
Selama ini aku tak berusaha menjadi kakak yang baik,
Aku seakan menjadi kakak yang baik kepada orang yang asing,
Tetapi kepada adik adikku, aku rasa aku kakak yang jahat.

Selama ini, aku berasa syok sendiri, bila aku berumah tangga, aku fikir aku telah menjalankan tugas yang baik,
Aku mengambil alih tugas ayah,
Aku menjemput adik dan menghantar adik adik pergi ke stesen bas,
Apa yang mereka mahu, aku cuba tunaikan, aku cuba beli jika mereka mahu sesuatu,
Tapi kini, aku seakan di lupakan, aku macam layang layang putus talinya, aku tak di peduli,

Sejak duduk di rumah ini, aku mencipta impian yang tak seberapa, 
Tapi agaknya aku ini manusia lupa diri,
Mungkin aku abaikan perasaan adik adik, lalu dia jadi begini..

Aku rasa kesal, menyesal, terkedu, dan aku yakin, Allah lah yang memegang hati hati ini.
Aku berdoa semoga hatiku berusaha untuk menjadi solehah,bukan pada suami sahaja,tetapi jadi kakak yang solehah,ibu yang solehah bahkan kakak yang solehah dan musleh.

Sepanjang hidupku yang berusia dua puluh empat tahun ini, tiba tiba aku berasa lemah dan lembik. Adikku yang aku sayangi memberontak dalam diam dek hati yang terkoyak luka. Dan aku berasa aku gagal menjadi kakak yang solehah. Jauh di sudut hatiku, aku nak jadi normal..normal.  Zero pertengkaran, acah acah baik kepada adik adik, kalau dalam filem, macam kakak yang penyayang , cakap lembut lembut, berkorban apa sahaja demi adik adik, bila adik adik jadi derhaka, dia bersabar dan berdoa kepada Allah sambil berharap Allah mengampunkan dosa dia dan adik beradiknya.

Iya, malam ini aku sentap. Senak dengan episod hidup ini. Aku rasa hati adik aku dah koyak. Dan aku berharap dia di beri hati yang baharu,suci dan tulus. Dan aku memohon Allah memberi kesabaran ketabahan dan kesungguhan untuk menghadapi ujian ini. Ujian yang sangat besar,sebagai kakak yang sulung, sudah tentu dia mengharapkan adik adik berjaya dalam hidup dunia dan akhirat.

Aku ini banyak sisi yang tak baik, jauh dari biah solehah menyebabkan aku juga kadang kadang gagal mengawal amarah, aku melepaskan segalanya sampai aku di label oleh adikku, iya marah tak hengat dunia sekeliling.

Malam yang pilu ini, aku taktahu bagaimana nak mulakan. Aku tak tahu bagaimana nak cuba berubah jadi yang solehah itu. Aku rasa macam nak putus asa dengan hidup. Tapi aku percaya, Allah membenci orang yang putus harapan.

Allahu robbi, pimpinlah kami adik beradik berlapang dada, terutama adikku perempuan yang satu, jika dia terkoyak hatinya, semoga aku dapat mengubati lukanya, semoga aku dapat menjadi kakak yang macam dalam filem, baik sokmo..

Mmmmm..buntu, putus asa, kecewa, itu sudah tentu. Aku tak mahu meluahkan kepada sesiapa, biarlah coretan ini menjadi saksi, aku cuba berusaha menjadi yang terbaik buat semua, moga aku jadi yang terbaik.

Checklist :

Jaga solat,solat awal waktu.
Simpan dalam hati apa yang amarah,belajar jadi pemaaf dan sabar.
Banyak lagi membaca al quran.
Banyak istighfar dan zikir.
Banyak membaca bahan ilmiah
Belajar berlapang dada dengan keluarga
Cuba jaga hati dan perasaan keluarga terutama adik adik
Cuba tunaikan permintaan adik adik
Cuba utk  jadi kakak yang baik
Berusaha membaiki diri kearah solehah..

Hatiku seakan tak percaya, aku telah gagal. Aku telah gagal. Dan aku rasa macam nak lari je, macam no turning back, aku tak tahu nak salahkan sesiapa, jadi aku salahkan diri aku sahaja, salahkan mulut yang lancang, salahkan lidah yang tak bertulang, kerana mulut badan binasa.

Biar aku menanggung beban yang berat,mungkin ini dosa dosaku yang menghalang termakbul doa.

..... Allah....

Izinkan aku menjadi yang baik,membetulkan kesilapan ini. Semoga adik adikku menjadi orang yang baik, yang normal macam orang lain, yang boleh bergurau senda tanpa menyakitkan hati, yang boleh berlapang dada, yang jadi baik untuk semua orang, yang boleh buat semua orang bahagia.

Aku tak mahu dikatakan sellfish lagi, aku berharap aku dapat berkorban sekorbannya demi beberapa keping hati yang aku sayang..

Kakak sayang semuanya, takde pilih kasih antara kalian, semoga kalian paham, lari bukan menyelesaikan masalah, pak we bukan penyelesai masalah, masalah adalah untuk di rungkai bukan di tinggalkan. Jika tidak di selesaikan masalahnya, barahnya akan membesar dan bernanah. Dan ia akan merosakkan sekelilingnya..semoga kasih dan sayang ini berkekalan sampai janah. Amin.

Semoga kau tak berfikir yang bukan bukan adikku. Bebaskanlah fikiranmu daripada negatif, aku risau dirimu sebagaimana kau adalah sebutir permata yang berkilau...aku tak mahu kau hanyut..aku tak.mahu jadi kakak yang kau label keji..i am trying my best...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...