Nyum..nyum..:) |
Bahan-bahan ( sekeluarga makan )
- 1ekor ayam (Dibuang kaki,n organ dalaman )
- *3 biji tomato masak
- *2 ulas bawang putih
- *1 labu bawang besar
- *2-3 hiris lengkuas* Kat Mesir x letak:")
- *3-5 biji cili padi
- (bahan2 bertanda * dikisar)
- 2 helai daun limau purut
- 2 batang serai
- 1 biji limau nipis (diperah airnya)
- 2 keping asam keping
- Sayur-sayuran : bunga kobis, tomato hijau, batang seleri, carrot dan sebiji bawang besar di mayang kasar). Ikut suka nak banyak mana, kalau suka sayur letak le byk sket
- Lebih kurang seliter air,serta gula dan garam secukup rasa.
Cara-cara
- Tumis bahan kisar
- Masukkan air, ikut nak berapa banyak kuah, agak-agak satu family makan le
- Masukkan daun limau purut, serai dan asam keping
- Bila mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa, kemudian masukkan perahan air limau nipis. Sesudah itu masukkan hirisan bawang besar
- Masukkan semua sayuran. Biar seketika.Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas.
* Oh,mak :) Saya baru mencube resepi ini.Nanti balik Malaysia,akak nak masak untuk mak:)Insyaallah.
* Saya baru mencube,Selamat Berjaya :)
hehe... sedapppnyer... kat imarah nie..memang pemes kan tomyam2 nie.... leh laa rase airtangan leha pasni..... rindunye ( padahal penah rase ke x ek?? ) kui8... syue nak rase tau leha... pape je..jnji leha yg masak... hihi...
ReplyDeleteinsyaAllah..praktikkan balik malaysia... bia tomyam tu lekat namo "tomyam Cik LEHA... hihih....
HEHEHHE:D sekeh kang syue ni..amboi2,dia lagi teror bab masak memasak ni...Bgla Cik Leha ase lu air tangan Syue..sedap..sedap:)Meletup!
ReplyDeleteInsyaallah,ala bese2 je la:D.pAtutnya dia la kene buat restoren bila alik malaysia nanti,Cik Syue TOM yAM sPEcial satu:D amin.
Hehehe:D